Enter your keyword

Keukentafel of overlegscheiding

Keukentafel of overlegscheiding

Keukentafel of overlegscheiding

 

Het is natuurlijk het mooist als u alles, als het tot een echtscheiding komt, samen aan de keukentafel kunt regelen. Het is helaas maar voor weinigen weggelegd.
Vaak gaat het dan om kortdurende huwelijken waarbij er geen kinderen zijn, een huurwoning en waarbij beide partners een eigen inkomen hebben.

Zodra er meer vervlechting en een verschil in beleving van de aanleiding bestaat, wordt het moeilijker om de zaken te regelen.
Met een relatietherapeut probeerde men al vast te stellen of het huwelijk te redden was. Vaak spelen teleurgestelde verwachtingen een rol.

Als overleg dus moeilijk is, wordt er iemand van buiten ingeschakeld.
Vroeger was dat de dorpsoudste of iemand van de kerk. De familie is ook vaak betrokken. Dat kan positieve kanten hebben, maar ook negatieve.
Een gecertificeerde vFAS- mediator kan helpen. Bij een echtscheiding spelen immer vele aspecten een rol, zoals:

– welk recht is van toepassing bij internationale scheidingen (daarover bloggen we ook); – hoe maken we een zorgplan/ouderschapsplan;
– hoe kunnen beiden in de toekomst rondkomen (alimentatie);
– verkoop of toedeling echtelijke woning;
– moeten ouderdomspensioenen verdeeld?

Wilt u niet als “tegenpartijen” in een procedure tegenover elkaar staan? Maar heeft u ook geen goed gevoel bij het “delen” van een advocaat-scheidingsmediator? Bij de scheidingsmethode collaborative divorce werken de partners, hun advocaten en andere adviseurs, zoals een accountant, een coach, een kinderdeskundige, in een team samen.

Wat is nu een overlegscheiding?

Een overlegscheiding is een scheiding waarbij zich een team vormt rond de scheidende partners. Zie het hoofdstuk Overlegscheiding. Ieder heeft zijn eigen advocaat, maar u spreekt af dat er met deze advocaten niet geprocedeerd zal worden. Door deze afspraak zal iedereen erg zijn best gaan doen om de zaken goed te regelen omdat men anders weer helemaal overnieuw kan beginnen met andere advocaten.

In het team zit ook een coach/psycholoog die het overleg procesmatig begeleidt en u als ouders kan helpen bij het maken van het ouderschapsplan. Ook is vaak een financiële man/vrouw aanwezig, die u kan helpen bij het maken van een financieel en fiscaal houdbaar toekomstplan waarbij u beiden nog vooruit kunt.

Duurzaam

Ieder zet zich in voor de goede en duurzame afloop. De overlegscheiding is doorgaans veel korter en goedkoper dan een procedure en er wordt een door u als ouders en ex-echtgenoten gedragen maatwerk oplossing bereikt. De toekomst is daardoor zonniger en op verjaardagen en feesten kunt u elkaar gewoon begroeten omdat de scheiding goed is uitgewerkt en beter kan worden verwerkt.

Wel zo fijn voor de kinderen!

Heeft u vragen over het bovenstaande of over een ander onderwerp? U kunt ons bellen op 070-3154000, of mailen op secretariaat@chambersadvocaten.nl.